8/11/2011

Dendeng Paru Berdaun Kari.




Bahan-bahan:

500gm +- Paru (rebus & hiris kecil2).
Sedikit air asam jawa
Beberapa helai daun kari
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak 


Utk dikisar dgn sedikit air :

10 tangkai cili kering
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar


Cara memasak :

1) Rebus paru hingga lembut. Hiris nipis atau size mengikut citarasa masing-masing. Goreng sebentar paru atau hingga garing jika suka. Ketepikan dahulu.

2) Tumis bahan kisar hingga naik bau.... masukkan paru & gaul sebati. Campurkan air asam jawa. Tabur daun kari dlm masakan & gaul sebati utk dapatkan aroma wangi daun kari. Rasakan dgn garam & gula mengikut kesedapan masing-masing. Sentiasa gaul hingga kuah menjadi kering...tutup api & hidangkan dgn nasi.






5 comments:

  1. Wahhh bestnya ada blog masakan sndiri...eynda rajin masak ok la...

    ReplyDelete
  2. Alida... eynda suka masak tapi ikut mood jugak.. Insyaallah kena rajin masak lepas ni..kalau tak, blog sunyi sepi la nanti hehe..

    ReplyDelete
  3. lama lia tak makan paru.. nak try buat paru dendeng resepi akak ni lah.. :)

    ReplyDelete